Fenykl - proč ho Italové milují?
Italové ho používají opravdu hojně ve všech různých úpravách. Ale proč a co o něm vůbec víme?
Všichni známe především jeho semínka. I když je dostupný ve všech obchodech, většinou se do jeho nákupu moc nehrneme, protože ani nevíme, jak se vlastně používá. A to je veliká škoda. Fenykl má mnoho léčivých účinků. Můžeme ho použít při zažívacích a dýchacích obtížích, redukci hmotnosti a mnoha dalších neduzích. My jsme jeho léčivé účinky nejvíce využili ve formě čaje, když byly děti malé.
Málokdo ale ví, že z fenyklu se dají využít také čerstvé hlízy. U nás ještě není použití fenyklu tak obvyklé, ale Italové ho připravují na různé způsoby (dá se vařit, dusit, zapékat nebo jíst syrový) a přidávají ho do salátů, těstovin, omáček a rizot.
Fenykl má jemně nasládlou lékořicovou příchuť. Pokud, tedy, patříte mezi fanoušky pendreku, bude vám fenykl jistě chutnat.
Do naší nabídky týdenních specialit jsme pro vás připravili SALÁT S ČERSTVÝM FENYKLEM, POMERANČEM, VLAŠSKÝMI OŘECHY A BYLINKOVÝM DRESSINGEM.
Některé fotky jsme si půjčili z inspirativního webu Kitchenette.cz
Fenykl
Jak vypadá fenykl a dobroty z něj