Gorgonzola - nic se jí nevyrovná
Chuť tohoto sýru je prostě jedinečná, a proto ho milujeme a často používáme do našich jídel.
Je to slavný sýr s modrou plísní. Tak jako celá řada dalších italských sýrů, se i tenhle jmenuje podle městečka Gorgonzola, které je kousek od Milána. Byl zde vyráběn už v 9. století. Dnes už se tam nevyrábí. Obsahuje kravské mléko a než jde do prodeje, musí jeho dvanáctikilová kola ještě minimálně tři měsíce zrát.
Dříve se jeho charakteristická modrá plíseň získávala přirozeně díky příznivému místnímu podnebí. Dnes se k vytvoření plísně používá bakterie Penicillium.
Od roku 1996 se smí pod jménem Gorgonzola prodávat jen sýr pocházející z určitých oblastí Itálie. Evropská únie, tak certifikací potvrdila to, co labužníci věděli už dávno: Gorgonzola (s velkým písmenem „G“ ) je jen jedna.
Gorgonzolu máme rádi právě proto, že je možné ji upravit na spoustu způsobů a každému jídlu dodá nezaměnitelnou chuť. Výborně chutná s jablky, hruškami, vínem, ořechy a rukolou.
Milano už pro vás v týdenních specialitách uvařil:
Salát s gorgonzolou, ořechy a medovo-hořčicovým dressingem, penne s gorgonzolou, slaninou a cuketou, salát s karamelizovanou hruškou a gorgonzolou, noky quattro formaggio s gorgonzolou a vlašskými ořechy.
A určitě se můžete těšit na další speciality s touto slavnou ingrediencí.
O dalším sýru, který rádi používame si můžete přečíst v článku. Ricotta- královna mezi sýry.
Gorgonzola
Gorgonzola - nic se jí nevyrovná