O chřestu a o tom, jak jsme ho zkusili sklízet
Chřest - královská zelenina, která máš náš respekt a milujeme ji

Chřest - buržoazní přežitek?
.Češi ho znovu objevili až po revoluci. Už za dob Rakouska- Uherska byl český chřest věhlasný. Pro komunistický režim však chřest představoval buržoazní přežitek, a tak komunisté nechali všechny brázdy, kde se ve velkém pěstoval, doslova potupně zaorat. Pravým důvodem však bylo, že komunisté se svými zemědělskými družstvy nezvládali jeho pěstování a chřest jim hnil na polích. A svedli to, jak jinak, než na buržoazii.
Naše malé chřestosbírání v Trboušanech
My jsme měli tu skvělou šanci si v Trboušanech na domácí zahradě zkusit sklidit pár chřestů a dozvědět se něco víc o jeho pěstování. Při takové zkušenosti si člověk odůvodní vyšší cenu chřestu a co vše za ní stojí. Odřezávali jsem jednotlivé stonky, které se ukrývají pod keramickými "květináči", aby byl po celou dobu růstu ve tmě. Chřest se i ve velkovýrobnách sbírá především ručně. Dokáže přes den vyrůst i o 7 cm a je nutné každý "květináč" nazvednout a zkontrolovat.
Na poklad se hodně čeká
Navíc, 3 roky od vysazení trvá než se objeví první zelený nebo bílý poklad. Malé sazenice vypadají jak chobotničky a zakoření do hloubky neuvěřitelných 5 až 8 metrů.
Je to opravdu překrásná zelenina, která má náš obdiv a pěstitelé respekt.
Chřestosbírání v Trboušanech
Chřestosbírání