Slanina vs.pancetta
Všimli jste si, že v popisu našich jidel se poprvé objevil výraz „pancetta“ (čti: pančeta), ačkoliv doposud jsme používali jen název slanina? Proč?
Slanina má spoustu podob
Výraz SLANINA se užívá pro spoustu různých masových pochoutek. Ke slaninám patří Tyrolský špek, Bacon - slanina anglická, Lardo - hřbetí sádlo nebo také slaninou můžeme nazvat pravý Český špek.
Masová nebo tučnější?
My u většiny jídel používáme slaninu. A to slaninu s velkým podílem masa, kterou nakupujeme u našeho řezníka. Dáváme přednost osvědčenému místnímu zdroji a většímu podílu masa.
A nyní chceme chuťovou paletu obohatit, takže tento týden jsme sáhli po italské slanině, tzv. pancettě. Jedná se o proslulou sušenou italskou slaninu. Je výrazně tučnější. Spíše připomíná špek. Jídlu však dodá svoji pikantně nasládlou chuť a také výraznou chuť sušeného masa.
Máme v tom trošku zmatek...
A aby to nebylo tak jednoduché, tak vás možná mate, že jedno naše jídlo se odjakživa jmenuje Pancetta. A.... tady používáme právě tu masovou slaninku! Název i chuť oblíbeného jídla s námi jde od začátku a bylo by asi zvláštní na tom cokoliv měnit. Jestli je v jídle pancetta nebo slanina jasně uvádíme v POPISU jednotlivých jídel.
Takže, co si dáte vy? Pancettu nebo slaninu?